Manual - BIMx för uppladdning och spara ut

Nordic BIM Group Manual - BIMx för uppladdning och spara ut

Information

BIMx är ett kraftfullt verktyg för snabb och enkel visualisering av ARCHICAD-modellen. BIMx är GRAPHISOFTs egen produkt och är således endast kompatibel med ARCHICAD. BIMx-modellen

kan inte ändras, den är således skyddad, ändringar kan ske i ARCHICAD. Modeller från andra program kan användas för BIMx genom att ta in modellen som IFC i ARCHICAD.

En BIMx-modell kan exporteras på olika sätt beroende på syfte:

• Ladda upp på BIMx Transfer Site
  • Spara ut på datorn som BIMx-fil

Ladda upp på BIMx Transfer Site eller spara ut som BIMx-fil

• Uppladdning av modellen innebär att den hamnar på BIMx Transfer Site, en samlad plattform för alla användare. På BIMx Transfer Site får användaren 5 GB gratis utrymme för uppladdning.

Se text nedan, eller tillhörande hyperlänkar för detaljerad information, om tillvägagångssättet för att ladda upp BIMx-modellen från ARCHICAD eller spara ned den på datorn.

Förberedelser

Före uppladdning bör ett Publisher Set ordnas i ARCHICAD. I den svenska startfilen 01 SB11 Förenklad och Utökad AC xx.tpl är ett Publisher Set för BIMx redan förberett. Varje BIMx-modell består av de arbetsvyer som finns i den mappen, exempelvis 3D-vy, layouter och uppställningar. Med Show Organizer-funktionen i navigatorn kan en eller flera arbetsvy(er) dras från View Map till ditt Publisher Set. Om flertalet 3D-vyer används skapas separata BIMx-modeller i BIMx-filen, exempelvis olika för arkitekt och konstruktör.

I navigatorns Publisher Sets, under Publishing Set Properties / Publishing method ställer användaren in om modellen ska sparas på datorn eller laddas upp på BIMx Transfer Site.

Vid uppladdning, se bild på nästa sida väljs Publishing Set Properties / Upload BIMx Hyper-model, där behöver användaren logga in med sitt Graphisoft ID, det är samma konto som för ARCHICADs License Manager Tool för användare med Software License. Ett nytt Graphisoft ID skapas här.

• Public folder: De som besöker BIMx Transfer Site kan hitta modellen efter publicering.
  • Private folder: Den publicerade BIMx-modellen nås genom att användaren delar/kopierar webblänken till hemsidan dit modellen laddades upp. Ett mail skickas till kontots mailadress med direktlänk för åtkomst efter färdigställd uppladdning. För att kunna spara till Private folder behövs VIP-avtal för din ARCHICAD-licens.

För andras åtkomst till BIMx-modellen behövs således webblänken, modellen kan laddas ned direkt till enheten och sedan öppnas i programmet/applikationen, alternativt hämtas den direkt från applikationen eller öppnas direkt i webbläsaren.

• Lösenordsskydd är möjligt för att begränsa åtkomst av modellen om länken till den sprids.
  • Spara en lokal kopia i BIMx-format vid behov.

För att spara ut, se bild nedan, kan modellen sparas i BIMx-format för att manuellt skickas vidare utan publicering till BIMx Transfer Site. Gå till Publishing PropertiesSave files / Create single file / Format: BIMx Hyper-model.

Påbörja publicering

Du kan få en realistisk grafik på BIMx-modell genom att i navigatorn, under Format/Options, bocka i ”Global Illumination”. För att påbörja publicering (uppladdning eller spara ut) klickar du på ”Publish” i navigatorn, dialogrutan ”BIMx Uploader” visar processen och när uppladdningen är klar.

Det finns också en funktion under File > ”Publish BIMx Hyper Model...” där du direkt kan välja att spara ut din BIMx-modell från inställningarna i Publisher Sets, eller via en dialogruta skapa ett nytt Publisher Set.

BIMx i datorn, VR och som applikation för smartphone/surfplatta

• BIMx finns direkt i webbläsaren. Det finns även en BIMx Desktop Viewer som medföljer vid installation av ARCHICAD, för andra kan BIMx Desktop Viewer laddas ned gratis här.
  • BIMx-Applikationen heter ”BIMx”och finns gratis för både Android (Play Butik) och iPhone (App Store).
  • Aktivering av VR-läge görs från modellen i applikationen, relevant information och YouTube-film beträffande BIMx för VR finns här.

Övriga användbara länkar