Tillgång till Archicad närverkslicens som användare

Nätverkslicens

Archicad-licenser kan köpas som så kallade nätverkslicenser. De är ”flytande” och tilldelas automatiskt till din dator när du startar Archicad om det finns licenser tillgängliga i ditt lokala nätverk. Om alla licenser är upptagna kommer du att mötas av en dialogruta som frågar om du vill aktivera demoläget eller välja något annat alternativ. Notera att du behöver vara ansluten till det lokala nätverket på något sätt för att komma åt licensen.

Nordic BIM Groups manual för licenshantering

Nordic BIM Group har en manual för nedladdning här som behandlar det mesta man kan tänkas behövas veta om hur hantering och administration av Archicad-licenser. Den kan vara bra att till hands men stegen för att ansluta till nätverkslicensen finns detaljerade mer i detalj i den här guiden.

Hur ansluter jag till nätverkslicensen?

Följ stegen nedan för att ansluta till nätverkslicensen.

1. Sök upp och starta programmet Codemeter som installerades när du installerade Archicad.

2. Klicka på knappen Web admin för att komma till admin sidan som öppnas i en webbläsare.

3. Här ser du nu webbgränssnittet. Notera att du behöver vara ansluten till samma lokal nätverk som serverdatorn. Om du arbetar på distans behöver du ansluta till det lokala nätverket på något sätt, exempelvis med VPN-tunnel, för att kunna nå servern.

4. Klicka nu på Configuration och flytta muspekaren till Basic Info och vidare till Server Search List.

5. Listan över ip-adresser används för att veta dels vilka adresser man ska leta efter, dels i vilken ordning som Archicad ska leta, i fallande ordning.

Skriv in ip-adressen du fått av din administratör eller IT-leverantör.

Välj add och därefter apply.

6. Om du är ansluten till Företagets lokala nätverk kan du nu starta Archicad och då bli tilldelad en licens. Tänk på att så länge du har programmet öppet behåller du licensen. Det totala antalet licenser företaget har är därför antalet användare som kan använda Archicad samtidigt.