Jobba hemifrån med ARCHICAD - och öka din kompetens

Introduktion

Det går utmärkt att använda ARCHICAD utanför kontoret. I denna artikel finns den information du behöver för att ordna det. Informationen är riktad främst till användaren. För personer med IT-ansvar finns kompletterande stycken och länkar. Artikeln innehåller också tips på hur du kan vidarebilda din ARCHICAD-och BIM-kompetens online.

Ladda hem ARCHICAD här.

Artikeln innehåller tre delar:

• Passa på med kompetenslyft online

• ARCHICAD hemifrån - Välj rätt lösning för din licens

• Jobba tillsammans i projekt hemifrån

Passa på med kompetenslyft online

Ta tillfället i akt att utveckla din ARCHICAD-och BIM-kompetens hemifrån.

Allt är online!

Online-kurser och konsultation över webben

Vi håller både online-kurser och webinars samt fyller på utbudet löpande.

Har du behov av att få mer kompetens i specifika funktioner / arbetssätt? Online-konsultation är en snabb lösning där du kopplar upp dig via webben. Kontakta oss för mer information.

Vässa dina ARCHICAD-och BIM-kunskaper

Bli bättre på ditt område i BIM-processen med våra handböcker

ARCHICAD - användbara manualer, FAQ och Tips & Tricks

Nyhetsmaterial från version 20-23 på svenska, inklusive våra övningsfiler

Starta med ARCHICAD

Förbättra din visualisering med den kostnadsfria direktkopplingen ARCHICAD - Twinmotion

Snabba upp din kvalitetssäkring av modellen med den kostnadsfria direktkopplingen ARCHICAD - SOLIBRI

ARCHICAD på YouTube & Helpcenter

ARCHICAD Training Series Vol. 1-6

GRAPHISOFTs hemsida för självstudier

GRAPHISOFTs hemsida för hjälp och felsökning

ARCHICAD 23 - World Premiere

Samla inspiration på vår hemsida och sociala medier

Inspireras av hur våra kunder använder ARCHICAD

Titta på våra event och seminarier i efterhand, med flertalet kunder som talare

Se våra kostnadsfria webinars i efterhand, med olika teman

Svenska forskningsrapporter om BIM

Vårt engagemang med studenter och möjligheter för skolor

Följ våra insatser för att digitalisera byggnadsbranschen - följ oss på LinkedIn

ARCHICAD hemifrån - Välj rätt lösning för din licens

Om du har en fungerande licens kan du använda ARCHICAD överallt. Alla ARCHICAD-licenstyper kan användas även utanför kontoret i olika sammanhang och nedan följer vad som gäller för varje licenstyp.

För allmän information, läs våra manualer om ARCHICADslicenstyperochlicenshantering.

Har du tekniska frågor, vänligen kontakta vårsupportvardagar mellan kl.09.00-16.00. Vill du teckna supportavtal,kontakta oss!

Singellicens

Mjukvarunyckel

Du har en mjukvarulicens om du har ett eget GRAPHISOFT ID och du loggar in på medLicense Manager Toolnär du vill ladda ned / upp licensen. Så länge du har din mjukvarunyckel nedladdad till datorn du skall använda på distans så kommer din licens fungera oavsett var du befinner dig, även utan internet.

Om du är osäker om du har licensen nedladdad till rätt dator, logga inhärmed ditt GRAPHISOFT ID och se "Programmed to" enligt bild nedan.

Om licensen ligger på rätt dator (datorn du skall använda externt) behöver du inte göra något mer.

Om licensen ligger på fel dator behöver den laddas upp från den datorn innan du kan ladda ned den till rätt dator. Upp-och nedladdning av licens kräver internet och finns beskrivet idenna manual.

Hårdvarunyckel

Eftersom denna licenstyp är en fysisk nyckel behövs inget internet varken för aktivering eller användande av licens. Din licens kommer fungera oavsett var du befinner dig så länge du har hårdvarunyckeln i rätt dator.

Nätverkslicens

Är du på ett kontor som har alla licenser på en serverdator (nätverkslicens) får du vanligtvis licensen tilldelad din dator genom att starta ARCHICAD, förutsatt att du är ansluten till kontorets nätverk.

Det finns fyra lösningar på att komma åt din licens hemifrån, de förklaras i nästa stycke:

1. Anslut till kontorets internet hemifrån via exempelvis VPN

2. Anslut till licensen via Codemeter-programmet

3. Checka ut licensen till din dator under en period

4. Fjärrstyr kontorsdatorn hemifrån

Information till användaren

För alla dessa lösningar behöver du vända dig till IT-ansvarig eller den person som ansvarar för ARCHICADs licenshantering, och säkerställa vad som är möjligt för dig.

Alternativ 1

Givet att ni har en VPN-struktur kommer ARCHICAD fungera så fort du startar programmet. Ofta behöver detta kombineras med alternativ 2, se fetmarkerat stycke och bild under alternativ 2.

Om den ofta tappar kontakt etc. bör du i första hand kontrollera din internetuppkoppling och i andra hand kontakta IT-ansvarig på kontoret (det kan exempelvis gälla VPN-uppkopplingen eller antivirus / brandvägg).

Alternativ 2

Med detta alternativ kan du komma åt din licens med din egen internetuppkoppling genom att skriva in serverdatorns publika IP-adress i programmetCodemetersom redan finns installerat på din dator. Detta alternativ kombineras ofta med alternativ 1.

Gör så här: Öppna Control Center/WebAdmin/Configuration/Server Search List, se bild nedan för att lägga till IPv4-adressen (fås av IT-ansvarig). Starta sedan ARCHICAD.

Alternativ 3

Om ni har denna lösning: Starta ARCHICAD när du fortfarande är ansluten till kontorets internet och går tillHelp/License information. Därifrån kan du checka ut (ladda ned) licensen till din dator under en bestämd tid.Det går att förlänga tiden från distans, annars lämnas den tillbaks automatiskt på utsatt tid.Det är viktigt att ni för intern dokumentation vad gäller vem som checkar ut licensen och när den skall lämnas tillbaks.

Alternativ 4

Du kan, efter uppsättning med IT-ansvarig, komma åt kontorsdatorn via din dator hemma genom fjärrstyrning / Remote Desktop. Det är viktigt med en god internetuppkoppling för att möjliggöra ett bra flöde.

Information till IT-ansvarig

Alternativ 1

En vanlig VPN-uppkoppling behövs. Vid problem, kombinera med alternativ 2, kontrollera VPN och antivirus / brandvägg (port 22350 för in-och utgående). Säkerställ även att licensdatorn har senasteCodemeter-drivrutinenoch stäng av / starta om Codemeter-tjänsten därefter.

Alternativ 2

Dela ut licensserverdatorns publika och fasta IP-adress (IPv4) till användarna. De kan därefter skriva in IP-adressen enligt tidigare stycke.

Alternativ 3

För nätverkslicenser finns en tilläggsfunktion som gör att en användare kan checka ut
nätverkslicensen till sin dator under en viss period. Tillägget köps till önskat antal licenser och kallas "License Borrowing". Läs mer här. Köp lika många tillägg som behovet täcker: antalet användare som kan ha behov av att låsa en licens till sin dator samtidigt. Vid intresse,kontakta en kundansvarig för region Stockholm / Göteborg / Malmö.

Utcheckningsbara licenser syns i ARCHICAD/Help/License Information för användaren och du kan kontrollera detta på serverdatorn via Codemeter Control Center/WebAdmin/License Monitoring.

Alternativ 4

En vanlig Remote Desktop-lösning behövs. Bör testas med klients egna uppkoppling före skarpt.

Jobba tillsammans i projekt hemifrån

ARCHICADs funktion för att arbeta flera personer samtidigt i ett projekt kallas Teamwork. En film som beskriver Teamwork-användandetser du här (spola fram till 7 minuter). För att använda funktionen installeras en mjukvara (BIMcloud Basic eller BIMcloud) på förslagsvis en server eller ARCHICAD-dator som är påslagen när någon behöver komma åt projekten online.

Nedan kan du läsa mer om denna lösning.

Teamwork med kostnadsfri version (BIMcloud Basic)

BIMcloud Basic är den kostnadsfria versionen av BIMcloud som erbjuder Teamwork-miljön. För installation,vänligen följ instruktionerna i denna länk.

Teamwork med fullversion (BIMcloud)

Fullversionen av BIMcloud rekommenderas för de företag som antingen har många och komplexa projekt med många användare samtidigt, alternativt för företag som bara vill ta del av de fördelar fullversionen har. Läs mer i denna artikel för funktioner och tillvägagångssätt.