Lådor dyker upp i Revit eller Solibri

Problem med oönskade lådor i Revit eller Solibri

Vissa användare av Revit rapporterar tillbaka till Archicad-användare att de upplever oönskade rutor som visas efter import / länkning av Ifc-filer från Archicad. Många missförstår sedan och tror att detta är ett fel i själva IFC-filen, men dessa lådor är faktiskt de som tar hål för öppningar för fönster och dörrar, samt gör nedsänkningar i lock eller hål för nischer etc.

Alla BIM-program inkl. Revit, Archicad och Tekla etc. exporterar och importerar dessa rutor och är något som ska följa med filen enligt IFC-standarden och kallas ifcOpeningElement. De flesta BIM-program döljer automatiskt dessa rutor när du öppnar eller länkar en iIFC-fil, men tyvärr har den här funktionen/egenskapen för närvarande inte Revit.

Solibri

IFC-fil exporterad från Revit och öppnad i Solibri, dessa "lådor" döljs automatiskt, men kan visas om de är aktiverade.

Revit

IFC-filen som ursprungligen exporterades från Revit länkas tillbaka till Revit igen, rutan visas sedan i både 3D och 2D.

Archicad

IFC-filen från Revit länkad till Archicad. Lådorna döljs automatiskt när de importeras från IFC, men kan enkelt göras synliga.

Lösning:

Tyvärr är problemet inte något som kan lösas av andra BIM-program när de exporterar till IFC. Autodesk är väl medvetna om problemet, men har hittills inte kommit med någon annan lösning än de "lösningar" de föreslår:

1. Som visas i exemplet från Revit ovan kan man direkt i en 3D-View dölja de med "Hide In View" och "Category".

2. Du kan också med fördel göra detta i "RVT Link Display Settings" under Modellkategorier. och spara den i en vymall.

OBS! Om du har problem med att dölja dessa rutor i Revit bör varje användare kontakta sin lokala återförsäljares support eller publicera den som ett problem direkt till Autodesk via deras IFC-utvecklingssida på GitHub https://github.com/Autodesk/revit-ifc/issues?q=opening