IFC 4.3

Det nya IFC 4.3-formatet innehåller speciella tillägg och möjligheter för bland annat infrastruktur. Denna IFC-version godkändes slutligen som en officiell ISO-standard i januari 2024.

Läs mer om detta här.

Om du får krav på att leverera IFC 4.3 i projekt i framtiden är det viktigt att vara medveten om att ingen programvara är certifierad i dagsläget. Vi hoppas att denna process kan starta inom kort, men av erfarenhet vet vi att det kan ta lite tid. Att det finns en del program på marknaden som kan öppna och spara IFC 4.3 betyder inte att data och geometri är som det är tänkt i filen. Det är just därför det finns ett certifieringssystem, som genom godkända testmetoder kvalitetssäkrar att den enskilda programvaran uppfyller standarden.

Om du frågar efter format för projekt som BIM-programvara inte är certifierad för betyder det att ingen heller kan garantera resultatet. Man kan också ställa sig frågan om vem som då tar ansvar för eventuella fel eller brister som kan uppstå.

De största förändringarna i IFC 4.3 har skett inom infrastrukturen, medan det för byggnader har det gjorts mindre förändringar. Om du arbetar med byggnader bör du därför ange att leveransen endast sker i format där programmet är certifierat enligt buildingSMART, till exempel IFC 4 eller 2x3.