Kommande säkerhetsuppdatering för Archicad 22-25 och License Manager Tool - Uppskjuten

Vi vill informera dig om en kommande säkerhetsuppdatering för Archicad 22-25 och License Manager Tool.

Graphisoft använder för närvarande TLS 1.0 internetsäkerhetsprotokoll i alla versioner före och inklusive Archicad 25 Update 3 och License Manager Tool. TLS 1.0 och 1.1 kommer dock snart att inaktiveras av Microsoft; du kan läsa mer om denna förändring här.

Det betyder att Graphisoft snart kommer att uppdatera till TLS 1.2 för att säkerställa programvarans fortsatta säkerhet och funktionalitet. Även om Microsoft inte tillkännagav datumet för utfasningen av de gamla protokollen, uppskattar vi att användarna kommer att ha en till två månader på sig att installera uppdateringen efter lanseringen utan att uppleva några problem. Denna ändring påverkar endast våra Windows-användare, så ingen åtgärd krävs från dem med macOS.

Graphisoft planerar att släppa säkerhetsuppdateringen den 25 oktober. Det kommer att vara en global uppdatering för alla Archicad 22 – Archicad 25 Update 3 versioner och lokaliseringar och License Manager Tool. Det betyder att om en användare har flera påverkade Archicad-versioner på sin dator så behöver de bara köra uppdateringen en gång.

Check for Updates kommer också att meddela Archicad 22 – Archicad 25 Update 3-användarna om uppdateringen.

Se listan nedan över funktioner som inte kommer att fungera efter utfasningen av TLS 1.0 och 1.1 om uppdateringen inte är installerad. Vi kommer att dela mer information, inklusive förväntade felmeddelanden, på releasedagen.

Function

Description

Affected Archicad versions

Was BIM Components Portal Connection

GSM objects cannot be uploaded to / downloaded from BIM Components Portal

AC16 - AC25 UP3

BIMx upload

BIMx model cannot be uploaded

AC17 - AC25 UP3

CEIP (Customer Experience Improvement Program)

Usage data cannot be uploaded

AC18 - AC25 UP3

Crash Reporting

Crash reports can be created but cannot be uploaded

AC18 - AC25 UP3

WIBU license handling

WIBU software licenses cannot be activated or deactivated

AC22 - AC25 UP3

GSID login

Users cannot log in to Archicad

AC22 - AC25 UP3

Feedback

Surveys cannot be downloaded; results cannot be uploaded

AC24 - AC25 UP3

Medan Archicad 25 Update 4 och nyare redan använder TLS 1.2, är det viktigt att notera att Archicad 21 och tidigare inte kommer att uppdateras och de ovan nämnda funktionerna kommer inte att fungera för dem efter utfasningen av de gamla TLS-protokollen.

På releasedagen kommer Graphisoft också att publicera ett Graphisoft Insights-inlägg och en artikel om uppdateringen på Graphisoft Community.

Om du har ytterligare frågor om detta ämne, tveka inte att kontakta oss via våra supportkanaler.